loading...

 

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ – ΠΟΙΗΣΗΣ (25-31 ΜΑΙΟΥ)

T(h)ree-scape
// Η ποίηση σμιλεύει, η γλυπτική αφηγείται
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 31 Μαΐου 2015 η πρωτότυπη έκθεση Γλυπτικής – Ποίησης, των Νίκου Κυπριανού και Μαρίκας Λάμπρου, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Μαΐου στο Collage LOFT, (Καπνικαρέας 3, Αθήνα).
Οι καλλιτέχνες εμπνέουν και εμπνέονται, και συνδυάζοντας την τέχνη με την τεχνολογία, σχεδιάζουν και υλοποιούν μια κοινή «απόδραση»• η Μαρίκα σκαλίζοντας λέξεις στο χαρτί (ή την οθόνη του υπολογιστή) και ο Νίκος λαξεύοντας πηνία και motherboards, ακροβατώντας σε καλώδια και δίσκους, αναγεννώντας πλήκτρα και ηλεκτρονικές πλακέτες. Ο Νίκος Κυπριανού και η Μαρίκα Λάμπρου συντάσσουν, από κοινού, τη νέα ιστορία της επικοινωνίας με πολλά «ορθογραφικά» λάθη, και ανιχνεύουν το μέλλον μέσα από τις σχισμές του χτες, που έχει προ πολλού καθορίσει το παρόν τους.
Η μέθεξη του παλιού με το καινούργιο. Οι καλλιτέχνες, μετέωροι στη μέση (;) της διαδρομής, παρακολουθούν τις αλλαγές και προσπαθούν να καταγράψουν βήμα-βήμα την επώδυνη διαδικασία, θεατές της πιο αλλόκοτης, και ίσως αναμενόμενης, μεταμόρφωσης.
Ο Νίκος καταπιάνεται, χρόνια τώρα, με τα «μαγικά κουτιά» και τα εξαρτήματά τους, προσπαθώντας να τα μετασχηματίσει, και να τους δώσει νέα υπόσταση. Η Μαρίκα σκαλίζει τις σκέψεις της στην κοινή, ακόμα, γλώσσα,… ίσως σε νέα μέσα. Και οι δυο κοινωνοί της νέας πραγματικότητας, της νέας γραφής, της νέας  επικοινωνίας, δημιουργούν πρωτότυπα έργα με διαφορετική προοπτική και ερμηνεία για το/τη δέκτη της μικτής τους τέχνης. Αυτό αποτελεί την ύψιστη ομορφιά του διακριτικά ραντισμένου με  ψυχική κατάθεση εγχειρήματος. 
Το παλιό και το καινούργιο συνυπάρχουν, συλλειτουργούν, συμβιώνουν. Ανταγωνίζονται, πολεμούν, ματώνουν. Η νέα μορφή φωνάζει στην παλιά: 
Είμαι «φορέας» της νέας εποχής.
Στη θέλησή μου πρέπει να υποταχτείς…
 
 

Λίγα λόγια για τους εμπνευστές της έκθεσης:

 

O Νίκος Κυπριανού γεννήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε Πολιτικός μηχανικός στην Ελλάδα όπου ζει και εργάζεται. Διετέλεσε διευθυντής μελετών μεγάλων τεχνικών έργων σε εταιρεία μελετών. Δημιουργεί γλυπτικές συνθέσεις από το 2000 και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου. Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «e-scape» στην Galerie Zygos, στην Αθήνα, το Μάρτιο 2009 και τη δεύτερη με τίτλο «2e-scape» στο Κέντρο Τεχνών «Ίδρυμα Πανίκος Μαυρέλης», στη Λεμεσό, το Νοέμβριο 2011.Τον Οκτώβριο του 2010 έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Εικαστικοί Ρυθμοί», στη Λευκωσία, για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2012 έλαβε μέρος σε διεθνή ανοιχτό καλλιτεχνικό διαγωνισμό για τη φιλοτέχνηση έργων για το Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία και πήρε το 1ο βραβείο. Το έργο του τοποθετήθηκε στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου (Μάιος 2012). Έργα του βρίσκονται στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Κύπρου, το Δήμο Λεμεσού, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού, το Δημοτικό σχολείο «Δελασαλ» στην Αθήνα και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Στην τρίτη του ‘απόδραση’ έχει συνοδοιπόρο τη Μαρίκα Λάμπρου. Από κοινού ανιχνεύουν τη νέα ιστορία της επικοινωνίας και της γραφής, με ποιήματα που ολοκληρώνουν τις γλυπτικές του συνθέσεις.
 

Η Μαρίκα Λάμπρου είναι Χημικός Μηχανικός, κάτοχος ΜΒΑ, στέλεχος επιχειρήσεων τα τελευταία 26 χρόνια, με παρουσία κυρίως στο χώρο της Πληροφορικής. Είναι ερασιτέχνης ποιήτρια από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας της. Εργάζεται σε εταιρεία Τεχνολογίας, και προσφέρει εθελοντική εργασία ως μέλος πολλών επαγγελματικών και κοινωνικών δικτύων (μέλος ΔΣ της ΕΑΣΕ - Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων και Επικεφαλής της Ομάδας Γυναικών, μέλος της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μέλος της ΕΕΔΕ (Τομέας Γυναικών & Ηγεσίας), Coach στο Δίκτυο Παραγωγικότητας του ΣΕΒ, μέλος διαφόρων ομάδων που στηρίζουν τους νέους, τις γυναίκες και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες – μέλος ΔΣ Ακουστήριξης, μέντωρ στην Endeavor Greece κτλ.) Αρθρογραφεί σχετικά με επιχειρηματικά θέματα, σε μέσα επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης και λοιπά επιχειρηματικά έντυπα, ενώ έχει δημοσιεύσει 3 ποιητικές συλλογές: (1) 1980-2010 Ακόμα εδώ, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2010, (2) Να θυμάσαι μόνο αυτά, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012 (3) Το παν είναι η συγκίνηση, Εκδόσεις Πατάκη , 2015
και ένα αφήγημα (σε συνεργασία με τη Φοίβη Μπουντουβά): Μια ψιψίνα στη ζωή μας, Εκδόσεις Μπατσιούλας, 2010. Πιστεύει βαθιά στη μαχητική αυθεντικότητα και συνεχίζει να ονειρεύεται. Στην πρωτότυπη έκθεση Γλυπτικής & Ποίησης T(h)ree-scape έχει συνοδοιπόρο το Νίκο Κυπριανού. Από κοινού ανιχνεύουν  τη νέα ιστορία της επικοινωνίας και της γραφής, με γλυπτικές συνθέσεις που συνοδεύονται από ποιήματά της.
 

Δείτε το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης

Κάντε λήψη του εντύπου της έκθεσης